Vážení zákazníci, využijte dopravu Zásilkovnou i pro malé, dětské a keto zeleninové bedýnky a rozvoz zeleniny v neomezeném množství, až k vám domů.

Balkánské sýrové lívanečky s dušenou mrkví

Dušenou mrkev většina lidí nepovažuje za nijak závratný kulinářský hit. My jí ale umíme uvařit zajímavě a navíc velice jedle. Jakmile tyhle lívanečky s mrkví ochutnáte, nemůžete přestat a zastaví vás jediné dvě věci. Buď jste jich udělali málo a došly, nebo už se prostě do vás nevejdou a nespraví to ani povolený knoflík u kalhot.

 

Suroviny:

1/2l mléka

2 vejce

200g vařených brambor

50g eidamu

200h hrubé mouky

1 lžíce chia semínek

4 mrkve

kousek másla/ lžíce olivového oleje

sušená bazalka

citrónová šťáva

sůl

 

 

Postup:

V mléce rozšleháme dvě vejce, osolíme, přidáme najemno nastrouhané vařené brambory a sýr, mouku, chia semínka a promícháme. Těsto necháme chvilku odstát.

Mezitím si nastrouháme na kolečka, osmahneme na másle nebo olivovém oleji, zasypeme bazalkou, lehce osolíme, trochu podlijeme a pod pokličkou dusíme. Podle potřeby podléváme, ale ne příliš, aby pak v mrkvi nebylo moc vody. Jakmile je mrkev měkká, doladíme citrónovou šťávou, případně dochutíme solí.

Zatímco se dusí mrkev, můžeme péct lívanečky. Těsto je poměrně řídké, proto doporučujeme péct lívanečky menší. Aby se vám dobře obracely, počkejte, dokud se na povrchu nezačnou dělat v těstě bubliny.

Sýrové lívanečky podávejte s dušenou mrkví.

 

Tip:

Dejte si tu práci a mrkev opravdu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenká kolečka. Nejen že pěkně vypadá, ale chutná o poznání lépe, že běžně nastrouhaná.