Vážení zákazníci, využijte dopravu Zásilkovnou i pro malé, dětské a keto zeleninové bedýnky a rozvoz zeleniny v neomezeném množství, až k vám domů.

Horkou polévkou proti chřipce.

Vlna chřipek nás nepostihuje jen v zimě, ale často i s nástupem jara a s ním spojenou oblevou. Zvláště pokud byla zima mírná a bacily dostatečně nevymrzly. Většina z nás se v dnešní rychlé době nadopuje paralenem a jde se vypotit, aby mohla co nejdříve naskočit zpět do pracovního procesu.
My však máme v rukávu lepší doping. A budete se divit, nejde o žádný zázračný průlom vědy. Naopak. Tuto medicínu znaly a používaly už naše babičky a skutečnou moc a podstatu tohoto zázraku konečně odhalila už i dnešní věda.
Ano, mluvíme o horké polévce. A my jí teď tak trochu nakoukneme pod pokličku.
 
Základem takové léčivé polévky je poctivý vývar z kostí. Ten totiž, jak američtí vědci zjistili, ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním.
Jednoduše řečeno, vývar z kostí, obsažený v polévce, pomáhá nakopnout imunitní systém.
Avšak aby měl tyto účinky, je důležitá jedna zásadní věc. A tou je vařit polévku pomalu.. Jedině velmi pomalý a táhlý var totiž způsobí, že se z kostí a šlach, které do polévky použijeme, uvolní léčivé látky. Mezi nimi najdeme kolagen, ale i esenciální aminokyseliny jako prolin, glycin a glutamin. Právě ty příznivě působí na naše zdraví i psychiku.
Dále tu máme kostní dřeň a minerály v kostech obsažené, které napomáhají regeneraci krevních buněk, včetně již zmíněných bílých krvinek, zodpovědných za obranyschopnost organismu.
Látky, obsažené ve vývaru mají i další pozoruhodné účinky:
Kolagen a želatina. Podporují růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže a pomáhají udržovat pevné nehty. Želatina navíc podporuje zdravé trávení.
Glutamin. Je důležitou aminokyselinou pro imunitu a kromě jiného je i lékem na syndrom dráždivého tračníku.
Glycin. Přirozeně detoxikuje tělo a podporuje zažívání a správné vylučování žaludečních šťáv.
Prolin. Příznivě působí na zdraví kůže a je důležitý pro udržení správné hladiny krevního tlaku, zvláště u osob, které ho mají vyšší.
Kostní dřeň. Ta je plná výživných látek a podporuje činnost imunitního systému. Zvířecí a ptačí kosti jsou ale také plné minerálů (vápníku, hořčíku, sodíku, fosforu), rybí kosti navíc obsahují důležitý jód. Bez těchto minerálů není uzdravení těla možné. Jejich nedostatek vede ke zhoršení imunity i nervových funkcí, křečím a dalším nepříjemným projevům. A při pocení a horečce se vyplavují z těla rychleji. Polévkou doplníme nejen všechny tyto látky, ale také ztrátu tekutin.
Už teď je léčivá síla vývaru zřejmá a to zdaleka nejsme u konce. Ještě jsme nepřidali do polévky zeleninu a bylinky!
Z těch se uvolňují další důležité výživné látky, které přidávají svůj účinek k celkově antivirovému a antibiotickému působení vývaru. Abychom však zvýšili léčivý účinek polévky, je dobré, aby zelenina a další potraviny byly co nejzdravější. Pokud nemáte domácí zdroj, vyzkoušejte tu naší. Je pěstovaná s láskou a šetrně, podle kriterií IPZ.
 
A co dalšího tedy do poctivé polévky patří?
 
Mrkev. Obsahuje beta-karoten, který se v průběhu trávení přemění na vitamin A, jenž má nejen účinky na náš zrak, ale může pomoci dokonce i proti rakovině. Dalšími látkami, obsaženými v mrkvi, jsou kromě vlákniny, jež prospívá trávení,také vitamin K, sodík, foláty, mangan, fosfor, hořčík, vitamin E a zinek. Více se dozvíte v našem článku.
Celer. Důležitý zdroj antioxidantů a flavonoidů. Snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém a naopak brzdí růst rakovinných buněk.
Petržel. Má výrazné detoxikační účinky, pomáhá bojovat s infekcemi, nachlazením a vysokými horečkami. Zlepšuje trávení, působí proti otokům, posiluje dásně a působí preventivně proti vzniku zubního kazu.
Červená řepa. Obsahuje dusičnany, které uvolňují a rozšiřují cévy, což se hodí i při horečce. Navíc vývar, např. hovězí, pěkně obarví.
Cibule. Je považována na jednu z nejléčivějších přírodních potravin. Pomáhá v prevenci a léčbě nemocí dýchacích cest. Má vlastnosti antibiotické, protiastmatické, ochranné na srdce a cévy, diuretické a antikarcinogenní, ale působí i antidiabeticky. Vařením ztratí cibule svoji štiplavou chuť a stane se stravitelnější, ale sníží se její léčivý účinek. Vařit by se neměla déle než minutu.
Česnek. Jedna z nejzdravějších jídel na světě. Vyplatí se ho však přidat do polévky syrový. Syrový česnek je totiž také přírodním antibiotikem a likviduje i viry a plísně.
Zázvor.  Další zázrak přírody s antibakteriálními a antivirovými účinky.
Houby. Obsahují mnoho bioaktivních látek, včetně polysacharidů, glykoproteinů, ergosterolů, terterpenů a dokonce antibiotik.
Sůl. Určitě přidejte mořskou sůl (nebělenou), obsahuje více minerálů než běžná kuchyňská.
Pepř. pomáhá zlepšit zažívání, ale je také antioxidantem a pomáhá proti baktériím, kromě toho působí diureticky (tedy odvodňuje).
Tymián. Pomáhá udržet zdravé ledviny, srdce a mozek a je dobrým zdrojem manganu.
A tak bychom mohli pokračovat velmi dlouho.
 
Zkrátka pokud uvaříme poctivý vývar z kostí a kořenové zeleniny, doplněný čerstvým či sušeným kořením, uděláme pro své zdraví mnohem více, než kdybychom do sebe ládovali drahé léky, které beztak naši imunitu spíše oslabují.
 
Příště tedy, než sáhnete do lékárničky pro paralen nebo necháte dětem napsat několikátá antibiotika v řadě, protože jsou už zase nemocné, zkuste to pro jednou jinak. Uvařte raději opravdu poctivou polévku se silným základem. Recept na něj najdete v naší rubrice.
 
Zdroj: Prostezdravi.cz, Magazinzdravi.cz