Vážení zákazníci, využijte dopravu Zásilkovnou i pro malé, dětské a keto zeleninové bedýnky a rozvoz zeleniny v neomezeném množství, až k vám domů.

Seznamte se, Mrkev.

Patříte mezi milovníky mrkve nebo vám při vyřčení toho slova naskočí děsivá vzpomínka na hit školních jídelen – dušená mrkev s vepřovým masem zahuštěná kvantem mouky? 

Ať je to tak či tak, mrkev je velice důležitá zelenina pro náš organismus, zvláště v zimním období, kdy je repertoár tuzemské zeleniny i ovoce omezený. Mrkev je totiž zdrojem velkého množství látek prospěšných našemu tělu. Kromě vlákniny, jež prospívá našemu trávení, obsahuje především beta-karoten, který se v průběhu trávení mění na vitamín A, dále vitamíny B1, B2, C, D, E, K, a stopové prvky hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo, sodík, mangan a zinek. Některé tyto látky získáme konzumací syrové mrkve (vitamín C), u některých bylo zjištěno, že se v mrkvi vyskytují ve zvýšeném množství jejím vařením. Je to třeba případ vitamínu A. V jedné studii bylo zjištěno, že vařená mrkev obsahuje mnohem více beta-karotenu než v syrovém stavu.

A chcete-li z mrkve opravdu „vyždímat“ co jde, měli byste jí podávat vždy s nějakými tuky. V nich je totiž rozpustný jak vitamín A, tak i D, E a K.

Tato zdánlivě obyčejná kořenová zelenina je doslova nabitá antioxidanty, obecně tedy pomáhá posilovat imunitu. Je skvělým pomocníkem při detoxikačních i hubnoucích kúrách. Dále nám pomáhá k dobrému zraku, při nemocech jater, zánětech kloubů, revmatu, nemocech střev, průjmu, astmatu a dokonce i proti obávané rakovině.

 

Zdroj: Eurodenik.cz, Magazinzdravi.cz

 

 

 

Inspirujte se našimi recepty: