Vážení zákazníci, využijte dopravu Zásilkovnou i pro malé, dětské a keto zeleninové bedýnky a rozvoz zeleniny v neomezeném množství, až k vám domů.

Nazdar kopřivy, kam pálíte?

Přiznejte, kdo vás jako dítě prošel kopřivovou zkouškou odvahy?!
Ať už jste do kopřiv někdy spadli omylem nebo do nich byli hozeni povedenými kamarády, lovili v nich zakopnutý míč nebo je na důkaz vašeho „drsňáctví“ muchlali v holé ruce (jako třeba já), odnesli jste to pěkně svědivou vyrážkou. Toto pálení a svědění způsobuje vlastní „kopřivový jed“ uložený v jemných chloupcích, tzv. žahavých trichomech. Jde o bezdusíkatou, neprchavou látku pryskyřicovitého charakteru, kterou se tato léčivá rostlina chrání.
Kopřiva dvoudomá (lat. Urtice dioica) je označována za nejlepší léčivou bylinu. V dnešní době bychom jí nazvali superpotravinou. Naštěstí pro nás se sušením nebo spařením rostliny svědivé účinky jejího jedu eliminují a my jí můžeme směle konzumovat a profitovat z jejích léčivých účinků.
 
Kopřiva pro naše zdraví
 
Kopřiva má skvělé čistící, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické účinky. Snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, používá se při chřipce. Také snižuje hladinu krevního cukru, proto je vhodná pro diabetiky. Podává se u chudokrevnosti, protože podporuje krvetvorbu. Krev také čistí. Významně tím pomáhá při kožních nemocech, lupénce, akné a různých ekzémech. Kopřiva zároveň působí dezodoračně, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů a podporuje tvorbu mateřského mléka.
Léčí močové a dýchací orgány. Dále působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení. Zvláště na jaře pomáhá kopřiva oživit metabolismus. Proto se často zařazuje na jídelníček. Kopřivu můžeme sbírat od jara do září, nejlepší je to však pouze do konce května, kdy jsou léčebné účinky vyšší a naopak rostlina neobsahuje tolik dusičnanů. Na kopřivy doporučujeme chodit v odpoledních hodinách, ráno totiž kopřivy vytahují ze země dusíku nejvíce. Sbírají se zejména listy a nať, méně často pak oddenky nebo květy. Pro sběr vybírejte rostliny, které se nacházejí v čisté přírodě, tedy co nejdál od frekventovaných silnic a továren. Ve městě je to trochu problém, proto kopřivy v době velikonoční trháme mezi našimi poli a vozíme vám je na trh.
 
Kopřivu je možné zužitkovat jako celou rostlinu- koupit můžete zde https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/koprivy/ .
Tedy od kořene přes list až po semena. Kopřiva obsahuje vysoké množství vitamínu C, vitamíny B1, B2 a B6 a je významným zdrojem železa. Obsahuje také hořčík, karotenoidy a flavonoidy, například kvercin, který potlačuje uvolňování histaminu způsobující reakce na alergeny. Dále v kopřivě najdeme glukoniny, třísloviny, nenasycené mastné kyseliny, kyselinu křemičitou, mravenčí, octovou a minerální soli draslíku a vápníku.
K vnitřnímu užití používáme odvary z kořenů a nadzemních částí kopřivy, k vnějšímu použití nálevy, odvary a tinktury z kořenů, macerované listy na vosí bodnutí.
Naši předci často využívali již zmíněný nepříjemný efekt popálení k léčbě revmatismu a oběhových potíží. Šlehání kopřivou si totiž reakcí doprovázenou svěděním a tvorbou rudých pupínků přivodíte v postiženém místě zvýšené prokrvení, které má blahodárný účinek. Ale nebojte. Existuje i mnohem příjemnější metoda než sebemrskačství kopřivou. Svým unaveným nohám se slábnoucím krevním oběhem nebo revmatickým kloubům můžete dopřát vodní proceduru, kdy se nohy chvilku cákají ve studené vodě a následně v horké kopřivové koupeli. Koupele z kopřivy nám pomáhají proti zužování cév na nohou i v oblasti srdce, taktéž zmírní bolest páteře.
Nálev a odvar z listů jsou vhodné pro celkovou jarní očistnou kúru. Kopřivový čaj skvěle tonizuje a stimuluje organismus. Užívá se při únavovém syndromu a má protialergické a krvetvorné účinky. Využívá se pro zvýšení vylučování moči a odpadních látek, detoxikuje játra, čistí krev a cévy od aterosklerotických změn, pomáhá při ekzémech a snižuje zahlenění v trávicím traktu. Při pravidelné konzumaci čaje doporučujeme řídit se doporučeními pro dávkování a dobu užívání. Odvar z kořene je vhodný na pročištění žaludku a plic. Tinktura se užívá jak vnitřně (zejména při různých onemocněních trávící a dýchací soustavy), tak zevně (na popáleniny a rány, pro masáž pokožky hlavy při padání vlasů nebo výskytu lupů). Čerstvou kopřivu přikládáme na tělo při zánětech nervů rukou a nohou, při bolestech kříže, padoucnici a mrtvici. Šťávu z čerstvých kopřiv využijeme při žloutence, průjmech, hemeroidech a kopřivce. V herbářích našich babiček se dokonce můžete dočíst, že „s vínem užívaná rozmělněná semena kopřivy smíchaná s medem a pepřem probouzí sílu lásky“. Působí tedy i jako velmi účinné afrodiziakum.
 
Kopřiva pro naší kondici
 
Příznivé účinky kopřivy dvoudomé můžete využít i při sportu. A existují hned 3 důvody, proč by měli sportovci kopřivu užívat.
 

1. Kopřiva je skvělý NO booster.

Pro sportovce zajišťuje NO (oxid dusnatý) maximální prokrvení a okysličení svalů během tréninku a po něm. Díky tomu, že rozšiřuje cévy, zlepšuje přísun kyslíku i živin tam, kam je to potřeba. Svaly tak mají dostatek potřebných aminokyselin a je maximálně zabezpečena i obnova glykogenu. Je jasné, že zvýšené prokrvení vede také k rychlejšímu odplavování odpadových produktů metabolismu a tím i k urychlení regenerace a menší bolestivosti svalů po výkonu.
 

2. Kopřiva umí ovlivnit hladinu volného testosteronu.

V krvi cirkuluje velké množství testosteronu vázané na SHBG (sex hormon binding globuline). Když se testosteron naváže na SHBG, tak nemůže úspěšně vykonávat anabolické funkce. Extrakt z kopřiv dokáže snížit hladinu SHBG a tím se zvedne hladina volného testosteronu, což přispívá k budování svalové hmoty.
 

3. Kopřiva zlepšuje krvetvorbu.

Jak už jsme uvedli výše, kopřiva podporuje tvorbu červených krvinek a skvěle tedy pomáhá při chudokrevnosti. Pokud jste si tedy uhnali při běhání anémii a stěží tréninky udýcháte, dejte si občas panáka kopřivové šťávy.
 
Kopřiva pro naší krásu
 
Kopřiva je velice oblíbená ve vlasové kosmetice, protože zlepšuje kvalitu vlasů, především vlasů mastných. Pravidelným používáním kopřivových šamponů, tinktur nebo odvarů se vlasy stávají pevnější a lesklejší. Můžete použít i jako kúru proti lupům nebo pro regulaci vypadávání a růstu vlasů. Takovou tinkturu si můžete vyrobit i doma.
Kopřiva je také výborná na pleť, pomáhá ke zdravému a krásnému vzhledu, využít ji můžeme více způsoby. Jedním z nich je kopřivová pleťová maska, která prospívá zejména suché pokožce. Šťávu z čerstvých kopřiv smícháme s medem, naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 20 minut a poté opláchneme vlažnou vodou.
Pleť trpící akné pravidelně omýváme vlažným odvarem z listů kopřivy. Proti akné je zároveň dobré doplnit toto omývání pleti i pitím čaje.
 
Kopřiva v kuchyni
 
Kopřiva má své místo i v kuchyni. Můžete ji buď usušit nebo použít čerstvou. Čerstvé listy opláchněte, vložte do hrnce a spařte vařící vodou. Kopřivy potom slijte, vymačkejte přebytečnou vodu a máte je připravené pro další úpravu.
Kopřivu můžete přidat do salátů, připravit ji jako špenát nebo z ní uvařit polévku. Úplně nejčastější a zřejmě i nejznámější použití kopřivy je velikonoční nádivka. Receptů na ní je spousta, snad každá rodina má ten svůj osvědčený.
 
Napište nám a podělte se s námi o váš oblíbený recept.
 
Zdroj: Spektrumzdravi.cz, Jenzeny.cz, Behejsrdcem.com, Zdraviakrasa.cz