Vážení zákazníci, další rozvoz zeleniny do Roztok a Libčic nad Vltavou proběhne 19.8. Využijte také dopravu COOL balíkem, který doručí zeleninu téměř po celé ČR. Váha jednoho balíčku je do 10 kg.

Pórek není párek

Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina z čeledi česnekovité (Allium) s typickým štiplavým
aromatem. To mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Podobnost blízké příbuzné cibuli
spočívá spíš ale v jeho prospěšných účincích na lidské zdraví než v jeho síle štiplavosti.
Pórek se pěstuje již přes 4000 let a mnohdy mu byly přisuzovány i různé mimořádně účinky.
V dávné Persii se prý nosil za levým uchem, aby se zabránilo otravě. Ve starém Egyptě zase
tvořil pravidelnou součást jídelníčku stavitelů pyramid, neboť se věřilo, že zvyšuje fyzickou
sílu. V středověké Anglii se prý zabalený v černé látce dával před spaním pod polštář, aby
zahnal noční můry, a také jako ochrana před bleskem i ohněm. Walesští bojovníci si kdysi pro
změnu vtírali jeho šťávu do kůže, což jim mělo přinést odvahu a ochránit je před zraněním.
Ve velké úctě byl chován i starověkými Řeky a Římany. Sám císař Nero byl jeho velkým
konzumentem. Značné oblibě se těší i v současnosti např. ve Francii, kde se odhaduje jeho
spotřeba na více než 6 kilogramů na osobu ročně.
A co tedy všechno pórek „umí“ a čím nám prospívá?
Pórek je skutečnou studnicí velice cenných živin. Především je kvalitním zdrojem vitaminu C,
který spolu s obsaženým selenem, pečuje o obranyschopnost organismu. Dále obsahuje
niacin (B3) a další vitaminy skupiny B, vitamin K, E anebo kyselinu listovou a karoteny.
Můžeme z něj čerpat také důležité minerály jako například železo, draslík (urychluje činnost
ledvin a podporuje tak vylučování přebytečné vody z organismu, což prospívá zejména
revmatikům a lidem trpícím dnou), vápník, hořčík, mangan, zinek (podporuje vaziva, stěny
cév, tvorbu hormonů a má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a kůže) a fosfor (povzbuzuje činnost
mozku a podporuje snižování tuků v krvi). Neméně významnou roli hrají u pórku již zmíněné
sirné silice (např. Allicin), které působí proti bakteriím v žaludku a ve střevech a proti
trombóze, snižují hladinu cholesterolu a spolu s vlákninou povzbuzují trávení a celkově
posilují náš imunitní systém. Čistí také žaludek a střeva od bakterií a kvasinek.
Obsah vlákniny, zejména pektinu, z pórku dělá skvělou surovinu v dietním stravování,
protože i v menším množství úspěšně potlačuje hlad a dává pocit plnosti.
Ale pozor! Pórek není příliš vhodný pro osoby s nemocnými ledvinami a žlučníkem, protože
obsahuje větší množství solí kyseliny šťavelové.
Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Jeho
kvalitu většinou rozlišujeme podle poměru bílé a zelené části stonku. Čím delší bílá část, tím
lepší, protože je jemnější a lahodnější. Ale zelenou část rozhodně nevyhazujte! Je v ní totiž
obsaženo dvojnásobné množství vitamínů než v té bílé. Co se týče úpravy pórku v kuchyni, je
neuvěřitelně univerzální. Lze jej zapékat, použít do polévek, k masu, v asijské kuchyni, ale
také syrový do různých pomazánek a salátů.
Zdroj:
https://zlinsky.denik.cz/podnikani/skola-vareni-jak-poznat-kvalitu-porku-20130128.html
https://vitalweb.cz/903/porek-jeho-vyznam-pro-zdravi-a-vyuziti-v-kuchyni
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/porek-a-zdravi-detoxikuje-a-cisti-telo/