Vážení zákazníci, další rozvoz zeleniny do Roztok a Libčic nad Vltavou proběhne 24.6. Poté 15.7.2025. První týden v červenci nebude možné vyzvednutí zeleniny na trhu ani odesílání zásilkovnou. Děkujeme za pochopení.

Vodnice nebo tuřín?

Vodnice, celým botanickým názvem „brukev řepka vodnice“, je nenáročná dvouletá rostlina připomínající ředkvičku, jejíž bulvy jsou bílé vyjma části, která rostla nad povrchem země – ta je načervenalá, nafialovělá nebo nazelenalá. Chuťově připomíná něco mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnou, dá se jíst syrová i tepelně upravená. Oproti ředkvičce i kedlubně však vodnice nezpůsobuje nepříjemné nadýmavé jevy.

 

Tuřín (brukev řepka tuřín) neboli kolník je kořenová zelenina a krmná plodina, podobná a blízce příbuzná vodnici. Vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice v neznámé době. Na rozdíl od vodnice jsou bulvy větší a také jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známy jsou i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější a proto více oblíbené. Tuřín se u nás pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách (v nižších dostává přednost řepka). Je nenáročný a mrazuvzdorný, nesnáší ale sucho a čerstvě hnojenou půdu. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova.

 

Vodnice má v Evropě dlouholetou tradici pěstování. V době před objevením Ameriky měla podobnou úlohu jako poté brambory. Oproti tomu o tuřínu jsou zaznamenány první zmínky až v roce 1620. Po Evropě se pak rozšířil v následujících staletích.

 

Tyto časem zapomenuté druhy se stále více znovu vrací do podvědomí a sice jako zdravý a chutný druh zeleniny. Čistí krev od kyseliny močové a dalších odpadních produktů metabolismu. Jejich konzumace tak pomáhá předcházet dnovým záchvatům a poskytuje úlevu lidem s revmatickými bolestmi. Pojídat se může i nať (listy). Obsahuje téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než bulva samotná a ze všech ostatních druhů listové zeleniny je nejbohatší na vápník.

 

Pokud jste sami ještě vodnici nezkusili, zkuste naše recepty.

Krémová polévka z vodnice