Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina z čeledi česnekovité (Allium) s typickým štiplavým aromatem. To mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Podobnost blízké příbuzné cibuli spočívá spíš ale v jeho prospěšných účincích na lidské zdraví než v jeho síle štiplavosti. Pórek se pěstuje již přes 4000 let a mnohdy mu byly přisuzovány i různé mimořádně účinky. V dávné Persii se prý nosil za levým uchem, aby se zabránilo otravě. Ve starém Egyptě zase tvořil pravidelnou součást jídelníčku stavitelů pyramid, neboť se věřilo, že zvyšuje fyzickou sílu. V středověké Anglii se prý zabalený v černé látce dával před spaním pod polštář, aby zahnal noční můry, a také jako ochrana před bleskem i ohněm. Walesští bojovníci si kdysi pro změnu vtírali jeho šťávu do kůže, což jim mělo přinést odvahu a ochránit je před zraněním. Ve velké úctě byl chován i starověkými Řeky a Římany. Sám císař Nero byl jeho velkým konzumentem. Značné oblibě se těší i v současnosti např. ve Francii, kde se odhaduje jeho spotřeba na více než 6 kilogramů na osobu ročně. A co tedy všechno pórek „umí“ a čím nám prospívá? Pórek je skutečnou studnicí velice cenných živin. Především je kvalitním zdrojem vitaminu C, který spolu s obsaženým selenem, pečuje o obranyschopnost organismu. Dále obsahuje niacin (B3) a další vitaminy skupiny B, vitamin K, E anebo kyselinu listovou a karoteny. Můžeme z něj čerpat také důležité minerály jako například železo, draslík (urychluje činnost ledvin a podporuje tak vylučování přebytečné vody z organismu, což prospívá zejména revmatikům a lidem trpícím dnou), vápník, hořčík, mangan, zinek (podporuje vaziva, stěny cév, tvorbu hormonů a má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a kůže) a fosfor (povzbuzuje činnost mozku a podporuje snižování tuků v krvi). Neméně významnou roli hrají u pórku již zmíněné sirné silice (např. Allicin), které působí proti bakteriím v žaludku a ve střevech a proti trombóze, snižují hladinu cholesterolu a spolu s vlákninou povzbuzují trávení a celkově posilují náš imunitní systém. Čistí také žaludek a střeva od bakterií a kvasinek. Obsah vlákniny, zejména pektinu, z pórku dělá skvělou surovinu v dietním stravování, protože i v menším množství úspěšně potlačuje hlad a dává pocit plnosti. Ale pozor! Pórek není příliš vhodný pro osoby s nemocnými ledvinami a žlučníkem, protože obsahuje větší množství solí kyseliny šťavelové. Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Jeho kvalitu většinou rozlišujeme podle poměru bílé a zelené části stonku. Čím delší bílá část, tím lepší, protože je jemnější a lahodnější. Ale zelenou část rozhodně nevyhazujte! Je v ní totiž obsaženo dvojnásobné množství vitamínů než v té bílé. Co se týče úpravy pórku v kuchyni, je neuvěřitelně univerzální. Lze jej zapékat, použít do polévek, k masu, v asijské kuchyni, ale také syrový do různých pomazánek a salátů. Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/podnikani/skola-vareni-jak-poznat-kvalitu-porku-20130128.html https://vitalweb.cz/903/porek-jeho-vyznam-pro-zdravi-a-vyuziti-v-kuchyni https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/porek-a-zdravi-detoxikuje-a-cisti-telo/
Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Profilujícími (marketingovými) cookies dávají uživatelé právo využít i nový typ dat.