Zelné placky

Suroviny

  • 700 g bílého zelí (zhruba 1/2 větší hlávky)
  • 2 hrsti škvarků nebo slaniny
  • 4 vejce
  • 130 g hladké mouky
  • sůl, mletý kmín, pepř dle chuti

Postup

  1. Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložte papírem na pečení (lehce jsem potřela sádlem). Zelí nakrájejte na tenké nudličky (lze strouhat na struhadle), vyhněte se přitom košťálu, který je tuhý a nestihnul by se řádně propéct a změknout.
  2. Škvarky přidejte k zelí. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl, kmín, pepř a mouku a zkuste z toho všeho vypracovat soudržnou směs, byť kostrbatou, ze které trčí kousky zelí.
  3. Lžící naneste tuto směs na připravené plechy, tvořte přitom placky velikosti dlaně, silné necelý centimetr.
  4. Oba plechy vložte do trouby a pečte 30-45 minut, až placky zpevní a zezlátnou. Po 20-25 minutách nezapomeňte oba plechy navzájem prohodit a otočit, aby se teplo dostalo k plackám rovnoměrně.

Recept je převzatý z www.kucharkaprodceru.cz. Upravené je množství použitých surovin a postup.