Novinky
Pokud máte občas problém, že vám děti nechtějí jíst ryby, vyzkoušejte tento recept. Obsahuje tuňáka z konzervy, ale věřím, že pokud vám zbude kousek upečené ryby, dala by se také použít. Kombinace bylinek je také zcela variabilní. Vyzkoušejte je třeba s petrželkou. Já jsem použila pažitku. Pokud chcete variantu bez lepku nepřidávejte mouku.
Množství surovin si upravte dle schopností vašich jedlíků.
Budeme potřebovat:
10 vajec
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
1/2 svazku pažitky
4 lžíce hladké mouky
1 balení mozzarelly
1/2 lžičky kypřícího prášku
sůl, pepř, koření- použila jsem směs rattatouille
Připravte si větší mísu a do té nahrubo nastrouhejte mozzarellu, přidejte tuňáka bez nálevu, pažitku rozkrájenou na menší kousky, mouku a vejce. Vše zamíchejte. Přidejte sůl, pepř a koření.
Formičky na muffinky vytřete olejem. Do formiček dejte 2-3 lžíce směsi.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů a pečete 25 minut.
Dobrou chuť
Pečená mrkev s parmezánem je rychlé, snadné a celkem levné jídlo. Potřebujete pár surovin a vykouzlíte chutnou svačinu nebo dobrotu k vínu.
Budeme potřebovat
mrkev z Polabí- množství dle vašeho uvážení
strouhaný parmezán
olej, sůl, pepř, bylinky dle chuti
Mrkev umyjeme, oloupeme (čerstvou jarní mrkev ani loupat nemusíte) a nakrájíme na hranolky.
Mrkev nakrájenou na hranolky vložíme do misky. Přidáme olej, sůl, pepř a bylinky. Já jsem použila provencálskou směs. Vše zamícháme. Přisypeme parmezán a obalíme každou hranolku.
Obalené hranolky mrkve v parmezánu vložíme na plech a pečeme v troubě při 180 stupních přibližně 25 minut.
Doba pečení bude záviset na velikosti mrkve. Malé jarní mrkve vůbec nekrájím a peču je celé.
Místo mrkve můžete použít i celer, petržel nebo batáty.
Dobrou chuť
Lahodnou kombinaci pečené červené řepy, česneku, řeřichy a slunečnicových semínek si zamilujete. Červená řepa se řadí mezi superpotraviny a více si můžete poslechnout zde superpotraviny v televizi.
Budeme potřebovat:
5 kusů červené řepy
1 hlavička česneku
olej, sůl, pepř, provensálské koření, slunečnicová semínka, aceto balsamico
Připravíme misku do trouby. Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Česnek a řepu oloupeme. Česnek nakrájíme na plátky a společně s řepou vložíme do mísy. Přidáme olej, sůl, pepř a koření.
Vložíme do trouby a pečeme do měkka. Misku můžeme překrýt alobalem.
Upečenou řepu rozkrájíme na plátky, přidáme olej z misky, česnek, řeřichu, aceto balsmico a slunečnicová semínka dle chuti.
Dobrou chuť
Suroviny
domácí králík očištěný a odblaněný
350 g slaniny
2 kusy cibule https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/cibule-zluta/
1 celer https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/celer/
3 mrkve https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/mrkev-svazek/
2 petržele kořen https://www.zdravizpole.cz/zelenina-volna/petrzel-koren/
olej, sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Postup
Očistíme zeleninu a pokrájíme společně se slaninou na kostičky. Do většího hrnce nebo pekáčku dáme olej a osmahneme cibuli, slaninu a zeleninu. Králíka osolíme, opepříme a vložíme do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Vložíme do trouby a pečeme na 160 stupňů 1,5 hodiny.
Dobrou chuť
Budeme potřebovat
čerstvé pstruhy případně filety dle počtu členů domácnosti
máslo
bylinky nebo celerovou nať (petržel, kudrnka)
máslo
sůl, pepř, kmín
Ryby omyjeme a můžeme před pečením odstranit hlavu a ocas. Na plech nebo do pečící mísy vložíme pstruhy, naplníme bylinkami, máslem, osolíme, opepříme a přidáme kmín a máslo.
Vše pečeme při 180 stupních 25 minut.
Dobrou chuť
Budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího masa na dušení
- 5 kusů mrkve
- 4 kusy cibule
- 1 zarovnaná lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 malá konzerva (70 g) rajčatového protlaku
- 2 lžíce mouky
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- olej
Maso nakrájejte na kostky o straně 4-5 cm. Mrkev oloupejte a nakrájet na centimetrová kolečka, cibule též oloupat a nakrájet nahrubo. Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů.
Připravte si hrnec vhodný do trouby. Dejte do něj olej. Nakrájené maso osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a postupně po několika kouscích důkladně ze všech stran osmahněte. Opečené maso odložte do mísy.
Ve zbytku tuku opečte připravenou mrkev a po minutě nebo dvou k ní přidejte taky cibuli. Opečte, aby i cibule získala zlatou barvu. Pokud se vám směs připaluje lehce jí podlijte vodou.
K mrkvi s cibulí přidejte protlak, vývar nebo vodu 1/2 l a rozmíchejte.
Do probublávající šťávy vraťte maso a přidejte prolisovaný stroužek česneku, promíchejte. Přidejte bylinky a bobkový list, zakryjte poklicí a vložte na 2 hodiny do trouby.
Po dvou hodinách zkontrolujte jak maso měkne. Pokud už se blíží změknutí, pečte zakryté ještě 30 minut, jinak pokračujte ještě další hodinu. Maso je hotové, jakmile se dá rozkrojit vidličkou.
Dobrou chuť
Recept je inspirován receptem z Kuchařky pro dceru.
Budeme potřebovat
1 kus větší cukety a 1 kus patizonu
1/2 balení tvarohu na strouhání
2 vejce
5 velkých lžic hladké mouky a bramborový škrob- díky němu získáte křupavost
česnek, majoránka, pepř a sůl vše dle chuti
olej
Cuketu a patizon nahrubo nastrouháme. Slijeme přebytečnou vodu. Přidáme vejce, na jemno nastrouhaný tvaroh, koření dle chuti a zahustíme moukou a škrobem. Vše zamícháme. Péct můžeme v troubě 25 minut při 180 stupních nebo smažit na pánvičce.
Dobrou chuť